jak to zrobić ?pomocy !!!
mariusz: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych A =
(3;1), B = (-3;3).
1 lut 17:56
coco:
Wiesz chyba jak zapisać f. liniową ?
1 /
y= ax + b masz wyliczyć zatem a i b
podstaw do tego wzoru za x = 3 y= 1
i po raz drugi x= - 3 y = 3
otrzymasz układ równań z a i b
rozwiąz go obliczysz wtedy a i b
wstawisz konkretne a i b do pierwszego wzoru
i już masz wzór konkretnej funkcji
1 lut 18:01
coco:
Widzisz rozwiązanie! OK tylko układ rozwiązać i tyle!
Witam Cię na forum i cieszę sie ,że mogę Ci pomóc!
Pisz jak czegoś nie wiesz? bo dla mnie to "banał"
1 lut 18:56
mariusz: już to robiłem ale nic konkretnego mi nie wyszło tylko same głupoty
jak dla ciebie to banał to rozwiąż to całkowicie
bo tłumaczenie mi z matmy nie potrzebne bo i tak nic nie zrozumiem jeszcze tym bardziej z
tego
więc twoje tłumaczenie pójdzie tylko na marne
więc rozwiąż to bardziej wtedy mi się przysłużysz
1 lut 19:05
coco:
świetna motywacja! tylko co dalej z podobnymi zadankami ?
Jak bardzo poprosisz ? to jestem do usług
1 lut 19:10
mariusz: bardzo bardzo proszę cię na kolanach zrób mi te zadanie
1 lut 19:13
coco: Ok!


kolan wprawdzie nie widzę ?

za moment bo licze teraz inne zad. moze być ?
1 lut 19:14
mariusz: tak moze byc księżniczko
1 lut 19:17
coco:
Ok! królu złoty!

wiec y= ax +b ( 3,1) to 1= 3a +b
( -3,3) to 3= -3a +b
-----------------
4 = 2b to b=2
teraz wyliczamy a
1 = 3a + 2 to 3a = - 1 to a= -1/3
czyli równanie tej prostej to
y = (-1/3)*x +2 tyle
1 lut 19:21
mariusz: wielkie dzięki byłbym jeszcze wdzięczny gdybyś rozwiązała mi te drugie zadanie
1 lut 19:27