tralala
KM: Dla jakiego m równanie ma rozwiązanie:
cosx+√3 sinx=log(m−1)−log(3−m)
28 sty 19:55
milka: muszisz po prawej stronie równania skorzystac z logarytm ilorazu

i zapisac ze liczba
logarytmowana musi byc większa od zera. rozwiazujesz tą nierównosc wymierną

28 sty 20:09
KM: | | m−1 | |
Jak rozwiążę nierówność |
| >0 to co mi to da? |
| | 3−m | |
28 sty 20:13
milka: ze bedziesz wiedział jakie liczby mozesz podstawic za m
28 sty 20:17
milka: bo liczba logarytmowana nie moze byc ujemna
28 sty 20:18
Eta:
podpowiem :
| | 1 | |
pomnóż równanie przez |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | | √3 | | π | | π | | π | |
L= |
| *cosx + |
| *sinx= sin |
| *cosx+ cos |
| *sinx= sin( x + |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
nałóż teraz warunek: −1≤ sin(x+ |
| ) ≤ 1
|
| | 6 | |
zatem:
| | 1 | | m−1 | |
1o −1≤ |
| log |
| ≤ 1
|
| | 2 | | 3−m | |
jako odp; podaj część wspólną
powodzenia
28 sty 21:16
KM: Po prawie 2−godzinnym siedzeniu udało mi się dojść
28 sty 21:21
Eta:
Czy podobnie rozwiązywałeś?
28 sty 21:39
KM: Generalnie to zapomniałam, że trzeba to ograniczyć przez 1 i −1, ale po Twoim poście
Eta
juz wszystko rozumiem
28 sty 21:45