nierówności funkcja kwadratowa, proszę o pomoc
tomq: Rozwiąż nierówności:
a)
√(x+2)(x−5)<8−x
Proszę o wskazówki bo nie mam pomysłu jak rozwiązać..
28 sty 19:53
milka: podniesc do kwadratu obie strony nierównosci
28 sty 19:55
tomq: a) D: (x+2)(x−5)≥0 (−
∞,−2>U<5,
∞)
(x+2)(x−5)<64−16x+x
2
x
2−5x+2x−10−64−x
2+16x<0
13x−74<0
13x<74
b) D: 10+x≥0 <=> x≥−10 x∊<−10,
∞)
16(10+x)>169+26x+x
2
160+16x>169+26x+x
2
−x
2−10x−9>0
Δ=100−4*(−1)(−9)=100−36=64
(x+1)(x+9)>0
x∊(−
∞,−9)U(−1,
∞), czyli x∊<−10,−9)U(−1,
∞).. trzeba jakieś dodatkowe zalożenia?
28 sty 20:23