fizyka
kiwi: Fizyka − pęd
kulka o masie 2kg poruszająca się z v1=13m/s uderza w kulkę o masie 6 kg poruszającą się z
v2=1m/s. Po zderzeniu kulki (zlepione) poruszają się razem. Ile wynosi szybkość zlepionych
kulek?
28 sty 19:45
Trivial:
Czy znasz prawo zachowania pędu?
28 sty 19:47
kiwi: tak m1*v1=m2*v2
p1=p2
28 sty 19:49
Trivial:
Czyli nie znasz.

Prawo mówi o tym, że
suma pędów przed zderzeniem jest równa sumie pędów po zdarzeniu i
jest stała.
28 sty 19:51
kiwi: aaa, dzięki wielkie, teraz już wiem jak to zrobić
28 sty 19:54
Trivial:
Dodam tylko, że będą dwa rozwiązania, bo nie wiemy jak poruszają się kulki względem siebie.
28 sty 19:55
kiwi: mam rys. z którego wynika, że prędkości kulek są skierowane zgodnie,
jeszcze raz wielkie dzięki
28 sty 19:59
Trivial:
28 sty 19:59