Permutacje.
Trivial:
Dobry wieczór.

Mam do was pytanie: Jak szybko i skutecznie określić parzystość permutacji?
28 sty 19:24
think: cóż co kto lubi, możliwości główne są dwie.
Możesz rozpisać permutację na iloczyn cykli
sgn(δ) = (−1)∑(mi − 1)
przykład:
(1 2 3 4 5 6 7)
δ=
(3 4 5 6 7 2 1)
δ = (1, 3, 5, 7)(2, 4, 6)
m1 = 4 (bo z tylu elementów składa się cykl) czyli znak tego członu to (−1)4 − 1 = −1
m2 = 3 znak dla nieparzystej liczby elementów cyklu +
+ * − daje − lub zgodnie z powyższym wzorem:
sgn(δ) = (−1)∑(mi − 1) = (−1)3 + 2 = −1 wniosek permutacja nieparzysta.
druga możliwość wypisać inwersje....
inwersje dla podanej przykładowej permutacji to:
(1, 6); (1,7); (2, 6); (2, 7); (3, 6); (3, 7); (4, 6); (4, 7); (5, 6); (5; 7); (6, 7)
δ jest parzysta gdy liczba inwersji jest parzysta i jest nieparzysta gdy inwersji jest
nieparzysta liczba. Inwersji jest 11, zatem jest nieparzysta.
Ale czy jest jakaś wygodniejsza metoda, to już kto inny może coś podpowie.
28 sty 21:38
KM: My to jakoś tak robiliśmy:
(123456)=(12)(23)(34)(45)(56) 5 transpozycji, więc nieparzysta
jeżeli dobrze pamiętam
28 sty 21:47
Trivial:
OK dziękuję za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak w zapisie permutacji rozłożonej na
cykle podnosić do potęgi? Da się?
28 sty 21:56
think: da się.
28 sty 22:00
Trivial: Jak?
28 sty 22:09
think: mój iloczyn cykli to:
(1, 3, 5, 7)(2, 4, 6)
mówisz że ma byś podniesiona do kwadratu, więc zaczynam od 1 i skaczę co drugi wyraz w cyklu
(1, 3, 5, 7) ponieważ po 5 pomijam 7 to powinno być 1 czyli muszę rozbić to na dwa oddzielne
cykle i tyle.
(1, 3, 5, 7) = (1, 5)(3, 7)
(2, 4, 6) = (2, 6, 4)
28 sty 22:12
Trivial: Przydatne. Dzięki.
28 sty 22:15
think: gdyby było do 3 potęgi, to pomijałabym dwa wyrazy i brała trzeci
(1, 3, 5, 7) = (1, 7, 5, 3) od jedynki zaczynam pomijam 3 i 5 pada na 7 teraz pomijam 1 i 3
pada na 5 pomijam 7 i 1 pada na 3 co zamyka cykl więcej liczb nie ma.
(2, 4, 6) a tutaj każda z nich przejdzie na siebie samą.
28 sty 22:16