Wyznaczyć wartość parametru a, rozwiązań równianie i nierówność
bsh1991: Wielomian W(x)=a(x-1)(x+3)(x+5), gdzie a≠0, dla argumentu 5 przyjmuje wartość (-160)
a) Wyznacz wartość parametru a.
b) Dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż równanie W(x)=F(x), gdzie F(x)=x2+2x-3
c) Dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż nierówność W(x) ≥ (x+3)(x+5)(5+3x)
1 lut 17:55
coco: a) podstaw za x= 5 przyrównaj do -160 i masz już "a"
1 lut 18:05
bsh1991: -160=a(5-1)(5+3)(5+5)
-160=a*4*8*10
-160=320a / :320
a=-1/2
b) zatem W(x)=-1/2(x-1)(x+3)(x+5)
W(x)=F(x)
-1/2(x-1)(x+3)(x+5)=x2+2x-3
wyszło mi -1/2x3-9/2x2-3/2x+3=0
później nie wiem...grupowanie wyrazów mi się nie udało.. zawsze mam z tym problem...
6 lut 08:57