Pytanie
Dawit:

Jak mam zadanie w którym trzeba wyliczyć jaką drogę przejechało auto jadąć z prędkością x km/h
w ciągu y minut to bardzo łato jest to policzyć gdy prędkość jest stała natomiast co w
przypadku gdy w ciągu jednej minuty prędkość z 120km/h zmalała do 90km/s. Jak w takim
przypadku obliczyć jaką drogę pokonało auto w ciągu jednej minuty? Myślę że rozumiecie o co
chodzi

bardzo mi na tym zależy dla ułatwienia narysowałem wykres.
28 sty 19:08
danny: Możesz policzyć pole pod wykresem
28 sty 19:09
Dawit: jak pole ? czego
28 sty 19:16
ziomek: pole które jest pod "linią" przedstawiającą ruch ,że tak nie poprawnie/nie fachowo powiem .
zasada jest że pole pod wykresem jest równe drodze jaką przebyło ciało
28 sty 19:29
ziomek: czyli jak byś miał np wykres z polem jakiejś figury geometrycznej np trójkąta to znajdz wzór na
trójkąt/figurę i podstaw odpowiednie dane , jej pole liczbowo rowne jest drodze
28 sty 19:31
ziomek: tylko pamietaj o zamianie jednostek , musza się zgadzać czyli masz miec km/h LUB m/s bo inaczej
nie wyjdzie gdybyś jak byś miał km/min czy jakoś tak. Jednostki mają się zgadzać inaczej całe
zadanie jest źle i dobrze się orientować w czym np dana wielkość powinna się wyrażać.
Np prędkość " v " powinno sie wyrażać w m/s
28 sty 19:35
Dawit: czyli tutaj bym liczył np pole prostokąta − pole trójkąta ?
28 sty 19:47
ziomek: Najpierw zamień minuty na godziny, bo wynik Ci nie wyjdzie (jednostki nie beda prawidłowe ,
muszą być odpowiednie do siebie na google poczytaj o zamianie jednostek co do czego w fizyce
pasuje , szukaj rozdziału kinematyka)...
jak chcesz miec km/h
1h=60 minut =3600 sekund
wynik masz podac w km/h
co do twojego pytania
zajrzyj do działu geometria na płaszczyźnie. czasami da sie wygodniej to policzyć przy pomocy 1
wzoru na odpowiednią figurę.
No tutaj pasuje trapez, konkretnie masz do czynienia z trapezem prostokątnym poszukaj go w tym
dziale
https://matematykaszkolna.pl/strona/i17.html
potraktuj kolejne długości tego wykresu(jak pozamieniasz już jednostki)
jak byś liczył zadanie z matmy i nie uwzględniaj jednostek tylko na końcu daj wynik ze to jest
"..." km/h bo to bardzo istotne.
Jak liczysz pole figury z matmy to nie możesz podstawiać do wzoru jak masz różne jednostki np
metry i decymetry i musisz je pozamieniać do odpowiedniej wspólnej wielkości np metrów.
28 sty 20:05
Dawit: dzięki ziomek
28 sty 20:07
ziomek: nie ma sprawy ,na przyszłość używaj opcji szukaj + tego forum i google to nie będziesz mieć
kłopotów z matmą i fizyką
28 sty 20:11
Dawit: chciałbym być takim optymistom właśnie rozwiązuje zbiór andrzeja kiełbasy i niektóre zadania sa
takie trudne a najgorsze są wykresy i szukałem odpowiedzi na internecie ale nie znalazłem
28 sty 20:26