POMOCY POCHODNE PILNE
Anka: obliczyc pochodną
a) x2*cosx2x
b) lnx2*e3xarcsinx
c) (ctgx2)x
28 sty 19:03
kachamacha: | | (x2cosx)'*2x−x2cosx(2x)' | |
a) f'= |
| |
| | (2x)2 | |
28 sty 19:50
kachamacha: policzę oddzielnie pochodną (x
2cosx)'
(x
2)'*cosx+x
2(cosx)'=2xcosx−x
2sinx
czyli
wracamy do f'
| | (2xcosx−x2sinx)*2x−2x2cosx | |
f'= |
| |
| | (2x)2 | |
28 sty 20:05
kachamacha: | | 2x(2xcosx−x2sinx−xcosx) | | 2xcosx−x2sinx−xcosx | | xcosx−x2sinx | |
f'= |
| = |
| = |
| = |
| | (2x)2 | | 2x | | 2x | |
| | x(cosx−xsinx) | | cosx−xsinx | |
= |
| = |
| |
| | 2x | | 2 | |
28 sty 20:13
kachamacha: nie widzę dokładnie b)
28 sty 20:13
kachamacha: c)
| | 1 | |
f'=(ctgx2)x*ln(ctgx2)* |
| *2x |
| | −sin2x2 | |
28 sty 20:19