Wyznacz wartość wyrażenia
Krzyś: Wiedząc, że sinα= 13 i ze α∊(00, 900), wyznacz dokładną wartość wyrażenia:
tgα + sin2α.
28 sty 18:25
Eta:
dla kąta ostrego α
cosα=
√1−sin2α= ......
| | sinα | |
tgα= |
| =.........
|
| | cosα | |
dokończ rachunki ....
28 sty 18:34
Eta:

2/ sposób
sin
2α=
19
b
2= c
2− a
2
b
2= 9−1= 8
b=
√8= 2
√2
dokończ i podaj wartość : tgα+sin
2α=......
28 sty 18:40
28 sty 18:43
28 sty 18:51
Eta:
i dalej
| | 1 | | 3 | |
tgα= |
| * |
| =........... uprość trójki i usuń niewymierność
|
| | 3 | | 2√2 | |
otrzymasz tę wartość tgα , którą podałam w 2/ sposobie
28 sty 18:52
Eta:
Ok
28 sty 18:54
Krzyś: dziekuje
28 sty 18:55