ciagi
hashiri: Lewa strona rownania 2+6+10+..+x=242 jest suma wyrazow pewnego ciagu arytmetycznego.
Rozwiaz to rownania.
28 sty 18:20
Jack:
spróbuj podać wzór na n−ty wyraz w tym ciągu arytm.
28 sty 18:21
hashiri: an=a1+(n−1)r
28 sty 18:24
Jack:
heh... zaznaczyłem w TYM ciągu
28 sty 18:25
hashiri: x=a1+(n−1)4
nie wiem ile jest tych wyrazow ?
28 sty 18:28
Eta:
a
1= 2 r= 4
x= 2+(n−1)*4 = 4n −2
| | 2+4n−2 | |
Sn= ............. = |
| *n= 242
|
| | 2 | |
dokończ podaj n€N+
i x=......
28 sty 18:30
hashiri: no to bedzie tak
an=2+(n−1)4 ?
28 sty 18:30
hashiri: a no tak

takie proste a nie widzialem tego − brak wprawy chyba

n=11
x=42
Dobrze
28 sty 18:34
Jack:
dobra, nie męcz się.. bo i po co.
28 sty 18:34