całka
kati: Witam am kłopot w takim oto przykładzie:
calka tg2x
czy tgx − x + C jest też poprawnym wynikiem? Skorzystałam z tego, iż
∫sin2x/cos2x=∫1−cos2x/cos2x
28 sty 18:02
kati: ∫tg2x
28 sty 18:02
kati: ∫tg2x dx
28 sty 18:02
kachamacha: rozumiem że chodziło o cos2x
wynik ok
28 sty 18:06
28 sty 18:09
Eta:
To jest taka sama odp
poprzekształceniu otrzymujesz:
| | sin2x | |
sinx( |
| +cosx) −x + C
|
| | cosx | |
| | sin2x+cos2x | | 1 | |
= sinx* |
| −x+C= sinx* |
| −x+C= tgx −x +C
|
| | cosx | | cosx | |
28 sty 18:16
kati: wow
dzieki wielkie
28 sty 18:17
Eta:
28 sty 18:17