Równanie okręgu opisanego na trójkącie
Ravana: Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie wyznaczonego przez proste:
x=1;
x −3y −4 =0;
5x − 3y + 4 =0
Moim jedynym pomysłem było wyznaczenie wierzchołków trójkąta: (1,1), (1,3) i (−2,−2). Dalej
zbytnio nie wiem co mam zrobić. Wszelka pomoc mile widziana
28 sty 18:01
Ravana: Proszę
28 sty 18:21
Jack:
symetralne znajdziesz? Pamietaj, żę dzielą bok na połowę (znajdziesz ten punkt analizując konca
odcinka) i pod kątem prostym (znajdziesz współczynnik prostej prostopadłej analizujac
wspólczynnik prostej przechodzącej przez odcinek)
28 sty 18:23
Ravana: Próbowałam, ale nie przecinają się według moich wyliczeń w jednym punkcie. Nie co zrobiłam źle,
ale nie potrafię jakoś znaleźć błędu. Mógłbyś spróbować to zrobić?
28 sty 18:40
Ravana: Zamiast słowa "wyliczęń" miałam napisać "rysunków".
28 sty 18:43
Ravana: I w ten sposób otrzymałam 3 możliwe punkty przecięcia.... No i nie wiem który jest właściwy i
czy jest wśród nich...
28 sty 18:45
Jack:
wyznacz prostą przechodzącą przez punkty A,B. Napisz wzór prsotej prostopadlej do niej.
Potem znajdź środek odcinka AB.
Na koniec znajdź prostą prospopadłą przechodzącą przez punkt środka odcinka AB.
28 sty 18:49
Ravana: Yhym... Dobra postaram się to zrobić. Ale mi to trochę zajmie...
28 sty 18:54
Ravana: Muszę zwolnić komputer. Myślę, że jak zrobię to co napisałeś to dam radę to zrobić. Dziękuję
28 sty 19:00