proszę o pomoc
Wojtek AA: wykaż że dla wszystkich m m6−2m4 +m2 dzieli sie przez 36
28 sty 18:00
ICSP: m6 − 2m4 + m2 = m2(m4 + 2m2 + 1) = m2 (m2−1)2 = (m(m2 − 1))2 = ((m−1)(m(m+1))2
Rozpatrzmy teraz wyrażenie pod kwadratem
(m−1)m(m+1). Liczba jest podzielna przez 6 wtedy i tylko wtedy gdy dzieli się jednocześnie
przez 2 i przez 3
(m−1)m(m+1) jest iloczynem kolejnych trzech liczb. Napewno jedna z takich liczb będzie się
dzieliła przez 3 oraz na pewno jedna będzie się dzieliła przez 3.
28 sty 18:13
Jack:
"... oraz na pewno jedna będzie się dzieliła przez
2."
28 sty 18:16
ICSP: tak mój błąd. już mi się cyferki mylą. Ale uzasadnienie chyba dobre?
28 sty 18:16
Wojtek AA: Dzięki za pomoc.( przez 2 i przez 3).
28 sty 18:20
Jack:
dobre, dobre
28 sty 18:35