rownania
ptasie: rownania
zad 1 w dwoch koszach byla jednakowa ilosc jablek. Kiedy z pierwszego kosza sprzedano 150
jablek, a z drugiego 194 to w pierwszym koszu zostalo 3 razy wiecej jablek niz w drugim. Ile
jablek bylo w kazdym koszu?
28 sty 17:58
Kate: x − wyjściowa ilość jabłek
x − 150 − ilość jabłek w pierwszym koszu
x − 194 − ilość jabłek w drugim koszu
3(x − 194) = x − 150
3x − 582 = x − 150
3x − x = −150 + 582
2x= 432 /:2
x= 216
x− 150 = 216 − 150 = 66
x − 194 = 216 − 194 = 22
29 sty 14:36