granica z parametrem
kosa: obliczyć t≠0 gdy lim=2 a n→
∞
| | tn3−8n−1 | |
lim [ |
| ]n*n−1 n→∞ |
| | tn3−5n+2 | |
28 sty 17:31
kosa: miało być:
| | tn3−8n+1 | |
lim [ |
| ]n2−1 |
| | tn3−5n+2 | |
28 sty 17:36
kosa: pomocy:(
28 sty 23:23
Trivial:
Dla oznaczenia lim
n→∞ będę używał dużej litery L.
| | tn3−8n+1 | | −3n−1 | |
L( |
| )n2−1 = L(1 + |
| )n2−1 = |
| | tn3−5n+2 | | tn3−5n+2 | |
| | −3n−1 | | −3n3−n2+3n+1 | |
= L exp[ |
| *(n2−1)] = L exp[ |
| ] = e−3/t |
| | tn3−5n+2 | | tn3−5n+2 | |
28 sty 23:34
kosa: na jakiej zasadzie zrobiles tą exp?
29 sty 11:37