Narysuj wykres
Marta: Narysuj wykres:
a) y=2(x−3)2−4
b) y=−1/2*[x+1]+2
c) y=2([x]*3)2−4
d) y=[−1/2*[x+1]+2]
28 sty 17:20
kachamacha: a) parabola o wierzchołku (3,−4).
dalej przekształć do postaci ogólnej i oblicz miejsca zerowe
28 sty 17:51
Halka: własnie, miejsce zerowe...
28 sty 17:52
Marta: Ale po co tu miejsce zerowe? Pomóżcie mi, proszę.Napiszcie krok po kroku.
28 sty 17:57
Kejti: w niektórych przypadkach ta metoda nie skutkuje, bo parabola nie ma miejsc zerowych, co wtedy?
wystarczy policzyć współrzędne dwóch punktów..
28 sty 17:57
kachamacha: po prostu parabola "wisi" w powietrzu, wierzchołek jest najważniejszy wtedy i punkt przecięcia
z osią OY (współczynnik "c" o tym mówi)
28 sty 17:58
Marta: Nie możecie po prostu narysować wykres a w szczególności oznaczenia i obliczenia?
28 sty 18:02
Kejti: w b) nie ma przypadkiem (x+1)2?
28 sty 18:02
Marta: To x+1 jest w wartości bezwzględnej.W d) również
28 sty 18:05
Kejti: ach.. to wartość bezwzględna jest..tylko czemu w nawiasach.. b) d) jeszcze da się tu
narysować.. ale o parabolach zapomnij..
28 sty 18:06
Marta: Ja po prostu nie wiem gdzie na klawiaturze jest wartość bezwzględna.
28 sty 18:08
Marta: I jak?Pomożecie...?
28 sty 18:43
ICSP: Pisz pionowymi kreskami. Ja mam takie nad enterem. Napisz poprawnie wszystkie te wzorki to cos
tam możemy doradzić

Po lewej od okna pisania masz wszystkie komendy.
28 sty 18:48
Marta: Niestety...ja żadnej pionowej kreski nie widzę
28 sty 18:51
Marta: chwila...
28 sty 18:51
Marta: mam
28 sty 18:52
Marta: ok już ci wszystko pisze dokładnie
28 sty 18:52
Marta: a)y= 2(x−3)2−4
b)y=−1/2*|x+1|+2
c)y=2(|x|*3)2−4
d)y=|−1/2*|x+1|+2|
28 sty 18:54
ICSP:
| | 1 | |
Najpierw rysujesz wykres funkcji y = |
| |x| |
| | 2 | |
POxniej symetria względem osi OX
na koniec przesuwasz ten wykres o jedną jednostkę w lewo oraz 2 jednostki w górę.
28 sty 18:59
Marta: a co z resztą?
28 sty 19:32