matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ukłąd równań
Antek:
Jak wyliczyć taki układ równań? 2f(x) + f(1 − x)=x 2f(1 − x) + f(x)=1 − x
28 sty 16:58
Noah:
z pierwszego f(1−x)=x−2f(x) wstawiamy to do drugiego i mamy 2x−4f(x)+f(x)=1−x 3f(x)=3x−1
1
f(x)=x−
3
1
2
f(1−x)=1−x−
=−x+
3
3
28 sty 17:00