proszę o pomc// oblicz:
Halka: jak obliczyc:
(
√2−3)
2 ?
pomoc
28 sty 16:43
Kejti: =(√2)2−2*3*√2+32=2−6√2+9=11−6√2
28 sty 16:44
Halka: a skąd to wiesz? Jest na to jakiś wzór?
28 sty 16:46
28 sty 16:47
Halka: sorki! tak powinno być do 3 ..
28 sty 16:47
Kejti: wzór masz, więc sobie poradzisz. napisz tutaj to sprawdzę
28 sty 16:48
Halka: wyszlo mi 29√2−45
dobrze?
28 sty 16:52
Halka: wyszlo mi 29√2−45
dobrze?
28 sty 16:53
Kejti: pokaż wszystkie działania.. bo mi inaczej wyszło.
28 sty 16:55
aneta: dobrze
28 sty 16:56
Godzio:
29
√2 − 45 to dobry wynik
28 sty 16:56
Halka: (√2−3)3 = 2√2−3*2+3√2*9−27=2√2−18+27√2=29√2−18−27= 29√2−45
28 sty 16:58
Halka: czyli dobrze to zrobiłam..? oh!
28 sty 16:59
Kejti: znowu psuję..chyba nie umiem dodawać
28 sty 17:01
Halka: kurcze! sama to zrobiłam! he!

nie moge uwierzyć szok

!
A moge dać swoje następne równanie..? sprawdzicie..?
28 sty 17:02
aneta: spoko
28 sty 17:02
Halka: (1+√3) = 2√3 +4 ?
tak?
czy 1 +2√3+3 sie już zoostawia?
28 sty 17:04
aneta: 2√3+4
28 sty 17:05
Halka: oczywiście początek do 2
28 sty 17:05
aneta: juz wszystko?
28 sty 17:07
Halka: jestem z siebie dumna!

Ale wam też dziękuje

!
28 sty 17:07
Halka: | | 1 | | 2 | |
Jeszcze mam cos takiego: |
| − |
| |
| | 5 | | √5 | |
28 sty 17:10
Halka: Tego to już nie wiem..
28 sty 17:11
Kejti: pozbądź się niewymierności z drugiego mianownika.. (rozszerz cały ułamek o √5)
28 sty 17:11
ICSP: Proponuje przemnożyć drugi ułamek przez 1
| 1 | | 2 | | √5 | | 1 | | 2√5 | | 1 − 2√5 | |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| |
| 5 | | √5 | | √5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
28 sty 17:14
Halka: Wyjdzie 2√5 przez 5?
28 sty 17:17
Kejti: z drugiego ułamka tak.
28 sty 17:17
Halka:

dziekuje!
28 sty 17:19
Kejti: nie ma za co
28 sty 17:19
Halka: A jak obliczyć to;
Wykaż że liczba (√3−2√2)2 + 4√6 jest liczbą naturalną.
28 sty 17:28
Halka: wyszlo mi 204 , czy dobrze?
28 sty 17:31
:): powinno wyjsc Ci 17
28 sty 17:32
:): sorki 11
28 sty 17:32
Halka: a czemu tak?
28 sty 17:33
:): (√3−2√2)2+4√6=3−4√6+8+4√6=11
28 sty 17:35
Halka: racja.. dzieki
28 sty 17:38
:): na zdrowie
28 sty 17:39
Halka: co to za zdrowie jak juz mam 2 jedynki w dzienniku...

..ale dziekuje..
28 sty 17:40
:): poprawisz sie glowa do gory
28 sty 17:41
Halka: mam taka nadzieję, zaczęłam juz dzis naukę... pierwsza poprawe mam 2 lutego.. prosze trzymać
kciuki
28 sty 17:43