współrzędne
Kasienka: Podaj współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem funkcji:
a) y= −2,3x2
b)y= −3x2−7
c)y= 37(x+5)2+ 15
d)y= 4x2 + 10x − 6
28 sty 16:37
Noah:
| | −Δ | |
yw=f(xw} albo |
| ja osobicie radze stosowac pierwszy wariant |
| | 4a | |
i tyle wystarczy do wyliczenia
28 sty 17:08
Kejti: w a) W=(0;0).. bez podstawiania do wzoru.
28 sty 17:10
Kasienka: a dalej?
28 sty 17:16
Kejti: a dalej sobie policz

to podałam żebyś nie liczyła bez sensu...
28 sty 17:17
Kasienka: w b wychodzi
x
w=
−b2a
x
w=
0−6
i co dalej
28 sty 17:21
Kejti: miałaś o przesuwaniu paraboli?
28 sty 17:22
Kasienka: no raczej chyba ta
28 sty 17:23
Kejti: to zauważ, że to parabola przesunięta o 7 w dół.. czyli oś OY będzie osią symetrii..
28 sty 17:25
Kasienka: ale koleś nam nie mówił o przesuwaniu jak robiliśmy zadania z wierzchołkiem... podał nam tylko
wzór na postać iloczynową i kanoniczną...
28 sty 17:28
Kejti: możesz policzyć ze wzoru, ale tak jest łatwiej..
masz parabolę o wierzchołku w punkcie (0;0) i przesuwasz o 7 w dół.. jakie będą współrzędne?
28 sty 17:34
Kasienka: (0,−7) ?
28 sty 17:36
Kejti: tak

i co, łatwiej?
28 sty 17:36
Kasienka: no jakby nie patrzyl to latwiej
28 sty 17:38
Kasienka: a c to bd:
(−5, 15)?
28 sty 17:39
Kejti: tak
28 sty 17:40
Kasienka: a d:
(−54,14)?
28 sty 17:43
Kasienka: Kejti a mozna okreslic monotonicznosc bez rysowania paraboli?
28 sty 17:45
ICSP: Można.
28 sty 17:46
Kasienka: ICSP a pomozesz mi okreslic?
28 sty 17:47
Kejti: x jest ok, ale y chyba zepsułaś..
28 sty 17:49
Kasienka: nie wyjdzie 1/4?
28 sty 17:49
Kejti: można, potrzebne są współrzędne wierzchołka i współczynnik a(tylko to czy jest dodatni czy
ujemny).
28 sty 17:50
ICSP: To chyba pochodnymi trzeba się wtedy bawić. Ja tego nie umiem ale:
interesujące przypadki paraboli:
a>0
monotoniczność kształtuje się następująco
funkcja maleje : (−∞;xw>
funkcja rośnie <xw ; +∞)
a<0
funkcja rośnie (−∞;xw>
funkcja maleje <xw ; +∞)
28 sty 17:51
Kasienka: mam taki wzor y=5(x−7)2 i musze okreslic monotonicznosc tej funkcji
28 sty 17:51
Kejti: pochodnymi...?
28 sty 17:52
ICSP: xw = 7
a >0
Wstawiasz do tego co wyżej napisałem.
28 sty 17:52
Kejti: policz współrzędne wierzchołka.
28 sty 17:52
Kasienka: a ktos mi powie co jest zle w podpunkcie D

bo dalej nie wiem czemu
14 jest zle
28 sty 17:55
ICSP: Zapewne xle delte policzyłaś.
a = 4
b = 10
c = −6
Δ = 196
28 sty 17:58
Kejti: | | −Δ | | −(100+4*6*4) | | −196 | | 1 | |
q= |
| = |
| = |
| =−12 |
| |
| | 4a | | 16 | | 16 | | 4 | |
28 sty 17:59
Kasienka: wybaczcie moj blad...
28 sty 18:00
Kejti: nic się nie dzieje
28 sty 18:00
Kasienka: wiec w tej monotonicznosci w przykladzie to W=(7,0) to monotonicznosc jak bd wygladala?
28 sty 18:02
ICSP: Spójrz na to co ci napisałem. Znajdź odpowiedni podpunkt i przepisz wszystko wstawiając tylko w
miejsce xw 7.
28 sty 18:09
Kasienka: mam drugi przyklad:
y=−
12x
2 − 4x +3
p=−4
q=−11
a<0
wiec monotonicznosc wyglada tak:
rosnaca (−
∞,−11>
malejaca <−74,
∞)
28 sty 18:11
Kasienka: malejaca mialo byc <−7,
∞)
28 sty 18:12
ICSP: p = x
w
q = y
w
Więc nie wstawiaj q w miejsce x
w
p = x
w = −4(nie sprawdzałem obliczeń ufam twoim)
funkcja rośnie w x ∊ (−
∞ ; −4>
funkcja maleje w x ∊ <−4: +
∞)
28 sty 18:15
Kasienka: dzieki
28 sty 18:20
28 sty 18:24