hmm
KASIA.: Jak to zrobić ?
Napisz trzy następne wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz jego wzór ogólny.
53√2, 33√2, 3√2, ....
28 sty 16:00
Noah: r=an+1−an=33√2−53√2=−23√2
a1=53√2
a3=3√2
a4=3√2−23√2=−3√2
a5=−33√2
a6=−53√2
an=a1+(n−1)r
an=53√2−23√2n−23√2
an=33√2−23√2n
an=3√2(3−2n)
28 sty 16:06
ICSP: następne wyrazy:
−3√2 oraz −33√2
a1 = 53√2
r = −23√2. Do wzoru na anty wyraz ciagu i wyznaczasz wzór ogólny.
28 sty 16:06
Niunia85: r=a2−a1
r=33√2−53√2=−23√2
a4=a3+r=3√2−23√2=−3√2
a5=−3√2−23√2=−33√2
a6=−33√2−2p3√2=−53√2
28 sty 16:07
Noah: pomyleczka
an=53√2−23√2n+23√2
an=73√2−23√2n
an=3√2(7−2n)
28 sty 16:08
KASIA.: ok... dzięki wielkie ; )
28 sty 16:11
KASIA.: ale trochę nie kumam... to co w końcu ma być, jak ?
28 sty 16:16
KASIA.: ok już wiem. dzięki jeszcze raz ; ]
28 sty 16:50