parametr
Zuza: Dla jakiej wartości parametru m równaie (m+2)x2− 4mx+(4m−1)=0 ma 2 pierwiastki dodatnie
28 sty 15:27
ICSP: Wzory vieta proponuje.
28 sty 15:28
Zuza: mozesz mi pomoc to rozwiazac bo ja kompletnie nie wiem o co chodzi dawno matematyki nie mialam
a potrzebuje kilka zadan do zrobienia
28 sty 15:32
ICSP: PO pierwsze m = −2. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć
Drugi warunek Δ> 0 − tylko wtedy posiada dwa pierwiastki rzeczywiste
I teraz z wzorów vieta jeżeli pieriwastki są dodatnie to ich suma musi być >0 oraz iloczyn musi
być >0
28 sty 15:35
bart: m≠−2 chciales napisac taaa?
28 sty 15:37
ICSP: Racja. Dzięki bart za poprawkę
28 sty 15:38
bart:
28 sty 15:39
ICSP: bart a spojrzysz na moje zadanie?
28 sty 15:40
Zuza: aha dziekuje i kazde zadnie z parametrem tak?
28 sty 15:44
ICSP: prawie każde.
28 sty 15:47
Zuza: i to koniec zadania?czy jeszcze 3ba cos zrobic?
28 sty 15:50
ICSP: uwzględnić wszystkie warunki i znaleźć ich iloczyn.
28 sty 15:50
Zuza: czyli jak?bo ja naprawde nie pamietam tego ze szkoly juz a tak ze wzorow to n ie bardzo
rozumiem
28 sty 15:51
ICSP: Nigdy nie byłem dobry w parametrach.
28 sty 15:55
Zuza: no to kiszka... musze miec zrobione 3 zadania z tego wlasnie a nie rozumiem ich ani troszke:(
28 sty 15:57
ICSP: Δ = 16m
2 − 4(4m−1)(m+2) = 16m
2 − 4(4m
2 + 8m −m − 2) = 16m
2 − 16m
2 − 8m + m +2 = −7m + 2
28 sty 15:58
ICSP: To jest piewszy warunek.
28 sty 15:58
Zuza: aha
28 sty 15:59
ICSP: | 4m | |
| >0 ⇔ 4m(m+2)>0 ⇔ m ∊ (−∞;−2) suma (0; + ∞) |
| m+2 | |
| 4m − 1 | | 1 | |
| >0 ⇔ (4m−1)(m+2) > 0 ⇔ m ∊ (−∞ ;0) suma ( |
| ; + ∞) |
| m+2 | | 4 | |
cześć wspólna to m ∊ (−
∞ ; −2).
Trzeba to jeszcze uwzględnić z delta ale tka się składa że ten przedział zawiera się w delcie
więc jest on rozwiązaniem zadania, ale jak mowie nigdy nie byłem dobry w parametrach więc
lepiej żeby ktoś to sprawdził.
28 sty 16:03
Zuza: ok dziekuje ci bardzo
28 sty 16:06