f. kwadratowa
ICSP: Dwa przykłady z funkcji kwadratowej.
x ≤ √4−x2
√x2 + 7 > 2x + 2
28 sty 15:08
Godzio:
Podpowiem, żeby podnieść do kwadratu obie strony nierówności muszą być dodatnie, postaw warunek
i podnieś do kwadratu (oczywiście pamiętając o wyznaczeniu dziedziny)
28 sty 15:42
bart: x
2≤4−x
2 dla x≥0
x
2≥4−x
2 dla x≤0
nie jestem pewien
28 sty 15:43
ICSP: x − dodatnie
wyrażenie podpierwiastkowe dodatnie. wynika z dziedziny.
x2 ≤ 4 − x2 ⇔ 2x2 ≤ 4 ⇔ x2 ≤ 2 ⇔ x ∊ (0;√2). Według ciebie że musi być dodatnie. Problem
w tym zę w odpowiedziach jest inaczej i nie wiem gdzie bład robię.
28 sty 15:46
Godzio:
D = <−2,2>
x ≤ √4 − x2 /2 x ≥ 0 (dla x ∊ <−2,0) równanie jest zawsze spełnione)
x2 ≤ 4 − x2
2x2 ≤ 4
x2 ≤ 2
x ∊ <−√2,√2>
Odp: x ∊ <−2,√2>
28 sty 15:46
Godzio: Na takie zadania trzeba mieć pomysł, nie każde można rozwiązać w ten sam sposób
28 sty 15:48
ICSP: Czyli ten warunek muszę sam uwzględnić bo w obliczeniach on nie wyjdzie?
28 sty 15:49
Godzio:
Tak, zazwyczaj trzeba zobaczyć co się dzieje dla x < 0, a dla x ≥ 0 można normalnie podnosić do
kwadratu
28 sty 15:50
ICSP: Już łapię. Dzięki za pomoc.
28 sty 15:51
Basia:
w tej wyjdzie, ale już w tej drugiej niektóre rozwiązania Ci zginą, jeżeli tylko podniesiesz do
kwadratu
x
2+7> (2x+2)
2
x
2+7> 4x
2+8x+4
3x
2−8x+3<0
Δ=64−36 = 28 = 4*7
no a podstaw np. 0
√7>2 prawda
a stało się tak dlatego, że do zbioru rozwiązań należą też te wszystkie liczby, dla których
2x+2<
√7, bo
√x2+7≥
√7
czyli każda liczba, dla której 2x+2<
√7 spełnia tę nierówność
| | √7−2 | |
czyli trzeba dołożyć przedział (−∞; |
| ) |
| | 2 | |
no i sprawdzić, która z liczb
| √7−2 | | 4−√7 | |
| |
| jest większa |
| 2 | | 3 | |
3
√7−6 8−2
√7
5
√7 14
czyli
pierwsza < drugiej
czyli to będzie suma przedziałów
28 sty 16:07