proszę o pomoc
ola: Napisz równania prostych n, l, k równoległych do danej prostej m, przechodzących odpowiednio
przez punkty : A(0,0), B(0,−2), C(2.5, −2.5). Narysuj te proste na jednym układzie
współrzędnych.
28 sty 14:20
Kejti: a ta prosta m gdzie jest..? wzór chociaż podaj..
28 sty 14:21
bart: cos mi sie wydaje ze masz rysunek do tego zadania
28 sty 14:21
ICSP: do danej prostej m − skoro jest dana to daj jej równanie.
28 sty 14:21
Kejti: jaka zgodność
28 sty 14:22
ICSP: jak zwykle jestem ostatni:(
28 sty 14:23
Kejti: spokojnie.. zaraz sobie pójdę

muszę tylko jakieś zadanka znaleźć..
28 sty 14:25
ola: no właśnie nie mam rysunku, wiem tylko że prosta m przechodzi przez punkty A(−2, 1.5) i B(2,
7.5)
28 sty 14:27
Kejti: ok, tyle wystarczy. Napisze wzór, a panowie zajmą się resztą
28 sty 14:28
ICSP: Teraz to można zrobić
28 sty 14:28
ola: ooo nawet mi się nagle rozjaśniło

wzór będzie wyglądał tak y= 1,5x+4,5
28 sty 14:34
Kejti:
Prosta w układzie współrzędnych to inaczej funkcja liniowa, wzór ogólny:
y=ax+b
jeśli przechodzi przez punkty A=(−2;1,5) i B=(2;7,5) znaczy, że będzie
spełniała równania:
1,5=−2a+b
7,5=2a+b
wystarczy rozwiązać ten układ i będą współczynniki a i b do wzoru ogólnego.
wygodniej będzie metodą przeciwnych współczynników:
1,5=−2a+b
7,5=2a+b
1,5+7,5=−2a+2a+b+b
9=2b
b=4,5
7,5=2a+b
7,5=2a+4,5
2a=3
a=1,5
b=4,5
y=1,5x+4,5
28 sty 14:35
Kejti: to po co ja to pisałam...?
28 sty 14:35
ola: nic sie nie zmarnuje
28 sty 14:37
Kejti: dzięki.. nie ma ktoś może na zbyciu zadań z f. kwadratowej z parametrem..?
28 sty 14:40
ICSP: Proste są równoległe wtedy kiedy ich współczynnik kierunkowy(we wzorze ogolnym jest to
współczynnik a) jest taki sam
zrobię ostatni przykład.
prosta k przechodzi przez punkt C(2,5 − 2,5)
ma być równoległa więc współczynnik a = 1,5
"wstępne"
" równanie prostej k:
y = 1,5x + b
Teraz wstawiam współrzędne punktu c i wyliczam resztę.
−2,5 = 1,5 * 2,5 + b ⇔ −2,5 = 3,75 + b ⇔ b = −6,25
równanie prostej k:
y = 1,5x −6,25
28 sty 14:43
ICSP: a po co ci zadania z funkcji kwadratowej z parametrem?
28 sty 14:45
Kejti: nie dostanę 6 na koniec jeśli nie zaliczę materiału rozszerzonego.. (nie jestem na profilu
matematycznym) więc chciałabym trochę poćwiczyć.
28 sty 14:48
ICSP: ja też nie jestem na profilu matematycznym ale prosze:
Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x:
| | 1 | |
(m+1)(m−1)x2 + (m−1)x + |
| > 0 |
| | 4 | |
28 sty 14:50
Kejti: dziękować, dziękować. zaraz się za to wezmę.
28 sty 14:51
Godzio:
Zaraz Ci coś podeślę (widzę że 6 kusi

)
28 sty 15:02
Kejti: ano kusi, kusi

ale bardziej działa to, że nauczycielka powiedziała, że mi się nie uda..
28 sty 15:03
28 sty 15:10
Kejti: dziękuję bardzo
28 sty 15:18
ola: mam jeszcze jeden problem....
mam prosta m: y= 1.5x+4.5
prostą n: y= 1,5x
prostą l: y= 1,5x+2
prostą k: y= 1,5x+6,25
i należy uzasadnić, że wszystkie proste przecinają oś OX w dokładnie jednym punkcie oraz
obliczyć współrzędne tych punktów
28 sty 15:20
Kejti: w miejscu przecięcia osi OX 'y' wynosi zero. więc wystarczy jak wszystkie proste przyrównasz do
zera, powinien Ci wyjść ten sam wynik.
28 sty 15:21
ICSP: Równanie prostej l i k są źle wyznaczone.
Miejsce przecięcia z osia OX jest zwane miejscem zerowym funkcji. Oznacza to że współrzędna y
jest równa 0. Wystarczy wstawic do wzoru. Prosta l:
y = 1,5x − 6,25
| | 6,25 | |
0 = 1,5x − 6,25 ⇔ x = |
| |
| | 1,5 | |
28 sty 15:22
Kejti: wróć.. nie mogą przecinać w tym samym punkcie skoro są równoległe..nie wyjdą Ci takie same
wyniki
28 sty 15:24
ICSP: ale chodzi o to że każda z nich ma jeden punkt przecięcia z osią ox.
28 sty 15:25
Kejti: tak, tak. to logiczne
28 sty 15:26
Godzio:
Kejti chodzi o to że funkcja liniowa przecina OX w jednym punkcie, nie chodzi o to że mają
przeciąć oś w jednym punkcie
28 sty 15:26
Kejti: już wiem, spokojnie
28 sty 15:27