zapisz zbiór w innej postaci... pomocy!!!
kylo: {x należy do R: |x-3|<4}
prosze o pomoc
1 lut 16:58
coco:
skorzystaj z interpretacji geometrycznej modułu
czyli miejsce zerowe pod modułem to x= 3
liczby odległe o 4 jednostki od liczby 3
to 3 +4 = 7 i 3 - 4 = -1 bo na lewo i prawo od liczby 3
liczby odległe o 4 jednostki to -1 ( z lewej ) i 7 ( z prawej
więc x€ ( -1, 7)
4 jedn . I 4 jedn.
-----(-1)---------------3-----------------(7)----->x
mozna też rozwiazać układ nierówności i wybrać cz. wspólną
która bedzie odpowiedzią
x- 3 <4 i x-3 > -4
x < 7 i x > -1 więc x€ ( -1, 7) czyli to samo
1 lut 17:08
kylo: serdecznie dziękuję

mam jeszcze takie pytanie, czy tym samym sposobem moge rozwiązywać takie same zadania z
funkcją kwadratową? np. x
2 - 3x -2>2 albo też taką nierówność: (x+4)/(x-3)>=0?
1 lut 17:12
coco:
No ale pod modułem ta funkcja ? czy nie?
To rozwiązanie dotyczy prostej interpretacji modułu!
1 lut 17:14
coco: Napisz konkretnie jak wyglada zadanie!
Będę za 20 min. ok?
1 lut 17:16
kylo: nie, nie pod modułem
1 lut 17:16
kylo: spoko
1 lut 17:16
kylo: zapisz zbiór w innej postaci:
1. {x należy do R: x2-3x+2<=0}
2. {x należy do R: (x+4)/(x-3)>=0}
1 lut 17:19
coco:
Witam!ponownie!
1/ trzeba obliczyć miejsca zerowe policz delte bedzie Ci najprościej je obliczyć
wyjdą takie; x= 1 x= 2
teraz przy x2 współczynnik dodatni 9 czyliramiona paraboli do góry
znowu narysuj to na osi!
-<----------------------------- ----------------------->
+ + + + + + + I I + + + + +
-----------------------------1----------2------------------>x
I - - - I
-------------
nierówność ≤0 czyli wybierasz ujemne włacznie z miejscami zerowymi
czyli odp; x€ < 1, 2> nawias domknięty bo razem z 1 i 2
2/ już sama spróbuj
masz x= - 3 x= 3 i ramiona też do góry bo x*x= x2( czyli
współczynnik przy x2 dodatni
zaznacz identycz ny rys. i masz ≥0 9 czyli wybierzesz dodatnie
tez wraz z -3 i 3 czyli przedział y domkniete!
Możesz mi napisać co otrzymałaś ? powiem czy dobrze?
1 lut 17:56
kylo: x€(-oo,-3> i x€<3,+oo) ?
1 lut 18:13
coco:
Ok! ale zapisuje się tak
x€ (-∞, -3> U < 3,∞) bez tego
i te U --- to suma zbiorów!
1 lut 18:17
coco:
nieskończoność masz na listwie pry "powrót do spisu" widzisz tam takie znaczki?
np; ≤ ≥ ∞ -∞ +∞ korzystaj z nich

Powodzenia!
1 lut 18:21
kylo: dziękówa, sorry będę pamiętał
1 lut 18:22