matematykaszkolna.pl
zapisz zbiór w innej postaci... pomocy!!! kylo: {x należy do R: |x-3|<4} prosze o pomocemotikonka
1 lut 16:58
coco: skorzystaj z interpretacji geometrycznej modułu czyli miejsce zerowe pod modułem to x= 3 liczby odległe o 4 jednostki od liczby 3 to 3 +4 = 7 i 3 - 4 = -1 bo na lewo i prawo od liczby 3 liczby odległe o 4 jednostki to -1 ( z lewej ) i 7 ( z prawej więc x€ ( -1, 7) 4 jedn . I 4 jedn. -----(-1)---------------3-----------------(7)----->x mozna też rozwiazać układ nierówności i wybrać cz. wspólną która bedzie odpowiedzią x- 3 <4 i x-3 > -4 x < 7 i x > -1 więc x€ ( -1, 7) czyli to samo
1 lut 17:08
kylo: serdecznie dziękujęemotikonka mam jeszcze takie pytanie, czy tym samym sposobem moge rozwiązywać takie same zadania z funkcją kwadratową? np. x2 - 3x -2>2 albo też taką nierówność: (x+4)/(x-3)>=0?
1 lut 17:12
coco: No ale pod modułem ta funkcja ? czy nie? To rozwiązanie dotyczy prostej interpretacji modułu!
1 lut 17:14
coco: Napisz konkretnie jak wyglada zadanie! Będę za 20 min. ok?
1 lut 17:16
kylo: nie, nie pod modułem
kylo: spoko
kylo: zapisz zbiór w innej postaci: 1. {x należy do R: x2-3x+2<=0} 2. {x należy do R: (x+4)/(x-3)>=0}
1 lut 17:19
coco: Witam!ponownie! 1/ trzeba obliczyć miejsca zerowe policz delte bedzie Ci najprościej je obliczyć wyjdą takie; x= 1 x= 2 teraz przy x2 współczynnik dodatni 9 czyliramiona paraboli do góry znowu narysuj to na osi! -<----------------------------- -----------------------> + + + + + + + I I + + + + + -----------------------------1----------2------------------>x I - - - I ------------- nierówność ≤0 czyli wybierasz ujemne włacznie z miejscami zerowymi czyli odp; x€ < 1, 2> nawias domknięty bo razem z 1 i 2 2/ już sama spróbuj masz x= - 3 x= 3 i ramiona też do góry bo x*x= x2( czyli współczynnik przy x2 dodatni zaznacz identycz ny rys. i masz ≥0 9 czyli wybierzesz dodatnie tez wraz z -3 i 3 czyli przedział y domkniete! Możesz mi napisać co otrzymałaś ? powiem czy dobrze?
1 lut 17:56
kylo: x€(-oo,-3> i x€<3,+oo) ?
1 lut 18:13
coco: Ok! ale zapisuje się tak x€ (-∞, -3> U < 3,∞) bez tego i te U --- to suma zbiorów!
1 lut 18:17
coco: nieskończoność masz na listwie pry "powrót do spisu" widzisz tam takie znaczki? np; ≤ ≥ ∞ -∞ +∞ korzystaj z nichemotikonka Powodzenia!
1 lut 18:21
kylo: dziękówa, sorry będę pamiętałemotikonka
1 lut 18:22