Badanie funkcji. Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Mikaele: Badanie funkcji. Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=exx
Godzio:
D = R − {0}
f'(x) > 0 ⇒ e
x(x − 1) > 0 ⇒ x > 1 −− rosnąca
f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (−
∞,0), (0,1) −− malejąca
minimum lokalne: f(1) = e ⇒ (1,e)
| | x2 * ((ex*x + ex) − ex) − 2x(ex * x − ex) | |
f''(x) = |
| = |
| | x4 | |
| | x3 * ex − 2x2 * ex + 2x * ex | |
= |
| |
| | x4 | |
f''(x) > 0
| x3 * ex − 2x2 * ex + 2x * ex | |
| > 0 |
| x4 | |
e
xx(x
2 − 2x + 2) > 0 ⇒ x > 0 −− wypukła, x < 0 −− wklęsła
brak punktów przegięcia,