stożki
agnieszka: Metalową kule o promieniu R=3cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
| | √5 | |
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że sinα= |
| . Wyznacz promień podstawy tego |
| | 5 | |
stożka.
Prosze o pomoc, nie o napisanie zadania, tylko wyjaśnienia, podpowiedzi i później sprawdzenia
czy dobrze robię, byłoby miło
28 sty 13:29
Godzio:
H
2 + r
2 = l
2
H
2sin
2α + r
2 = H
2
H
2(1 − sin
2α) = r
2
| | r2 | |
H2 = |
| ⇒ H = ... |
| | 1 − sin2α | |
podstaw do objętości i oblicz r
28 sty 13:33
agnieszka: Już wiem czemu to zadanie jest za 6 punktów...
Masakra.
28 sty 13:43
Godzio: Tak, objętość możesz obliczyć więc zostaje Ci wyznaczyć r
28 sty 13:45
28 sty 13:45
agnieszka: | | √5 | |
i za sinα podstawiam |
| ? |
| | 5 | |
28 sty 13:49
Godzio: tak
28 sty 13:50
Godzio:
Możesz też tak:
4
√1 − sin2αR
3 = r
3
r = R
3√4√1 − sin2α
I teraz zostaje podstawienie danych
28 sty 13:53
agnieszka: r=27
√4(1−15
r=27
√4−45?
28 sty 14:01
bart: ale to nie bedzie ta sama objetosc
28 sty 14:08
Godzio:
R = 3 a nie 27
3√4 − 4/5 = 3√16/5
r = 33√16/5
28 sty 14:08
Godzio: Będzie
28 sty 14:08
bart: no ale podczas spalania pewna czesc "idzie" w powietrze

objetosc wody tez ≠ objetosci lodu
28 sty 14:10
agnieszka: dlaczego 16/5
skoro jest 4−4/5?
28 sty 14:13
28 sty 14:14
agnieszka: ach, tak, dziekuje bardzo
28 sty 14:16
Kejti: nie ma za co
28 sty 14:17
agnieszka: mam

. Teraz jak analizuje to raz jeszcze, to jak kilka zadań tego typu porobie, to spoko się
wydaje
28 sty 14:33