równania?
Ag: Proszę o naprowadzenie

.
Jasiek zatrudnił się na początku wakacji do zbierania truskawek. Każdego dnia zbierał taką samą
liczbę kg i w sumie uzbierał 72 kg. Gdyby każdego dnia zbierał o 2 kg więcej, to tę samą ilość
truskawek uzbierałby w czasie krótszym o 3 dni. Oblicz ile kg truskawek zbierał Jasiek każdego
dnia i w ciągu ilu dni je zbierał.
I ja zaczęłam tak,
x− ilość kg zbieranych truskawek, ∫− układ równań.
y− czas w jakim je zbierał
72− suma kg.
x+2− kg zbierane o 2 więcej
y−3 − czas w którym by je zebrał.
I zrobiłam
∫x+y=72
∫x+2+y−3=72
∫x=72−y
∫72−y+y−3=72
x=72−y
z równania drugiego wyszło −3
i to −3 mam podstawić pod x, że x=72−(−3)=75?
dobrze kombinuje?
28 sty 13:23
Noah: powinno wyjsc x=6 y=12
28 sty 13:43
agnieszka: A jak to obliczyć by tak wyszło?
28 sty 13:44
aneta: ma moje to taki układ rownan powinien wyjsc
x*y=71
(x+2)*(y−3)=71
po rozwiazaniu y=12 a drugie rozwiazanie odrzucamy bo nie moze byc mniejsze od zera
to x=6
28 sty 13:45
aneta: rozumiesz?
28 sty 13:45
agnieszka: dlaczego 71? 72 w zadaniu jest.
28 sty 13:46
aneta: no nie sorki 72
28 sty 13:46
aneta: liczylam 72 tylko teraz zle napisalam
28 sty 13:46
agnieszka: i podstawiam do tego tak?
x*y=72
czy źle kombinuje zaś?
28 sty 13:47
aneta: dobrze

i teraz to podstaw do drugiego rownania
28 sty 13:48
agnieszka: | | 72 | | 72 | |
[( |
| *y)−( |
| *−3)] * (2y−6)=72? |
| | y | | y | |
28 sty 13:54
aneta: (x+2)*(y−3)=72
x*y−3x+2y−6=72
72/y*y−3*(72)/y+2y−6=72
28 sty 13:59
aneta: potem skracasz i dodajesz co sie da i wychodzi
2y−3*72/y−6=0
28 sty 14:00
aneta: i mnozysz przez y cale rownanie liczysz delte i masz
28 sty 14:00
agnieszka: 2y2−210=0 mi wychodzi, i potem delta wychodzi mi
√1680 : /
28 sty 14:06
aneta: 2y2−216−6y=0
28 sty 14:21
aneta: √Δ=42
28 sty 14:22
agnieszka: AaAA! Fakt

Teraz wszystko jasne

.
Dzieki

. Nie wiem co bym zrobiła bez was
28 sty 14:26
aneta: Nie ma za co
28 sty 14:28