Ares: Z cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno(bez zwrotu) 3 cyfry, układając je w kolejności
losowania w liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby trzycyfrowej
a) większej od 555
b) mniejszej od 666
28 sty 11:34
ICSP: Już było takie zadanie na forum robione.
28 sty 11:45
ICSP: Dobra mów czego w tym zadaniu nie rozumiesz?
28 sty 12:00
maciek: Jak określić zbiór A
28 sty 12:05
Ares: O to chodzi
28 sty 12:06
ICSP: Zbiór A
pierwszy podpunkt
na pierwszym miejscu stoi 6 lub 7 lub 8 lub 9 − 4 możliwe wyniki
na drugim miejscu cokolwiek − 8 możliwych wyników
na trzecim miejscu cokolwiek − 7 możliwych wyników
4 * 8 * 7 = 224
drugi podpunkt :
na pierwszym miejscu stoi cyfra 5
wtedy na drugim miejscu stoi cyfra większa od 5 − 6 lub 7 lub 8 lub 9
na trzecim już jest to obojętne
1 * 4 * 7 = 28
trzeci podpunkt
na pierwszym miejscu stoi 5
na drugim stoi 5
na trzecim cyfra większa od 5 −
to jest niemożliwe bo cyfry nie mogą się powtarzać.
28 + 224 = 252
moc omegi = 9*8*7 = 504
| | 252 | |
p = |
| . Skrócić chyba jest dobrze. Jeżeli macie odpowiedzi to powiedzcie czy dobrze |
| | 504 | |
zrobiłem. Podpunkt b analogicznie.
28 sty 12:11
Ares: Na początku możesz mieć 5 lub liczbę ze zbioru {6,7,8,9}
Losując drugą liczbę pierwszą odrzucamy
Jeśli pierwsza była 5 to mamy do dyspozycji {6,7,8,9} bo w przypadku niższych nie zostanie
spełniony warunek liczby większej od 555.
Losując trzecią liczbę odrzucamy dwie poprzednio wylosowane czyli losujemy z 7
Jeśli pierwsza była liczba z przedziału {6,7,8,9} to druga będzie jedna z ośmiu pozostałych a
tzrcią jedna z siedmiu. Czyli
P(A)=
252504
28 sty 12:21
Ares: Tak po mojemu
28 sty 12:22
Ares: Dzięki
28 sty 12:22
slashu matematyk: Dla tych do dalej nie wiedza jak zrobic podpunkt B) −>
|Ω|=504
1 przypadek − gdy na 1 miejscu stoi 6
1*5*7
2przypadek:
na 1 miejscu moga stac 5 cyfr z posrod 9
5*8*7=280 #1+#2 = 35+280 −>315
P(A)= 315/504 = 3/8
pozdrawiam : )
28 lut 20:57