siema
Miłosz: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Pole tego trójkąta jest równe
2√1+5\2.Wyznacz długości boków tego trójkąta.
28 sty 11:05
Bizon: przyprostokątne to: a i aq przeciwprostokątna : aq
2
a
2q/2=2
√1+5/2 ⇒ a
2q=2
√1+5/2 ... ale jednocześnie: a
2+a
2q
2= a
2q
4
... no i taki sobie układzik dwóch równań z dwoma niewiadomymi
28 sty 11:20
Miłosz: Właśnie jak rozwiązuje układ równań to coś mi żle wychodzi
28 sty 11:41
Bizon: 1+q
2=q
4 q
2=t t
2−t−1=0
Δ=1+4
√Δ=
√5 ....t=(1+
√5)/2 .drugi sprzeczny w warunkach
zadania
q=
√(1+√5)/2 . też tylko dodatnie
....dalej chyba banał
28 sty 12:01
wajdzik: Witam,
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd bierzemy ten układ równań?
Nie rozumiem skąd bierze się pierwsze jak i drugie równanie, gdyby mógł ktoś to wytłumaczyć
graficznie lub normalnie byłbym ogromnie wdzięczny
20 paź 15:24
wajdzik:
20 paź 15:58