Pierwiastki wielomianu.
tlik: Treść zadania i odpowiedź.
Wyznacz wartość parametru m, dla których wszystkie pierwiastki wielomianu
W(x) = (x+m)(2x+m+1)(x−3m+2) są ujemne.
Moje pytanie dotyczy wyznaczonych pierwiastków, zgodnie z odpowiedzią, pierwiastki wielomianu
to:
−m (x+m=0 → x=−m), 3m − 2 ( x−3m+2 = O→ x=3m−2), −m−1 (i teraz pytanie, zgodnie z moim
| | −m−1 | | −m−1 | |
rozumowaniem powinno być |
| ponieważ 2x+m+1 = 0 → x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dalej piszemy układ nierówności, którego przedstawiać nie będę. Mi chodzi o ten pierwiastek
ostatni. Błąd w książce, czy błąd mój ?
tadaaa: masz rację co do pierwiastka, ale zauważ że to dzielenie przez 2 nie ma wpływu na rozwiązanie

tym bardziej że masz wyznaczyć m dla którego pierwiastki są ujemne już samych pierwiastków
jakoś nie każą wypisywać.
−m − 1 < 0