GRANICE STUDIA POMÓŻCIE
Anka: jak obliczyc granicę ciagu
1. an=n+2n−2 i to jest jeszcze do potęgi 2n
2.an=1nesin12
28 sty 08:43
maciej: granica pierwszego ciagu bedzie e do pewnej potegi (opierajac sie na podstawowym wzorze z
teorii granic lim(1+an)1/an=e
po podzieleniu licznika/mianownik dostajemy (1+4/(n−2))
czyli nasze an=4/(n−2), a 1/an=(n/4−1/2)
nastepnie trzeba wykladnik tak poprzeksztalcac aby dostac w nim 1/an ale jednoczesnie bay byl
on rowny 2n ...... ciezko tlumaczyc......
wykladnik musi byc postaci 8(n/4−1/2)+8/2
to rozbijamy na iloczyn 2 ciagow:
granica 1 jest e8
drugi to [(n+2)/(n−2)]4 i jego granica jest 1
Wniosek granica calosci= e8
Drugi ciag ktory podalas jest banalny jezeli nic nie pokrecilas i jego lim=0
28 sty 11:13