Wielomiany
Marta: Proszę o pomoc..
Dany jest wielomian W(x) = x4 + 10x3 - 90x - 81.
a) Rozłóż wielomian na czynniki liniowe.
b) Uzasadnij, że dla liczb większych od π wielomian W(x) przyjmuje dodatnie wartości.
Z góry będę wdzięczna, próbowałam to zrobić, ale przy rozkładzie mi się nie zgadza.
1 lut 16:02
Mickej: zauważmy ze 1 jest pierwiastkiem wielomiany wiec dzielimy wielomian przez x+1
x4 + 10x3 - 90x - 81: x+1 =x3+9x2-9x-81 wiec
(x+1)(x3+9x2-9x-81 )=0 teraz grupujemy to co w nawiasie
x3+9x2-9x-81 =0
x2(x+9)-9(x+9)=0
(x2-9)(x+9)=0 dochodzimy do tej postaci
(x+1)(x+3)(x-3)(x+9)=0
1 lut 16:12
Marta: Dziękuje serdecznie za pomoc!
1 lut 16:13
Mickej: teraz rysujesz sobie wężyka i juz widać ze dla wartości większych od 3 w(x)>0
no a jak kazdy wie π>3 wiec uzasadnione
1 lut 16:14
Bogdan:
x4 - 81 + 10x3 - 90x = (x2 - 9)(x2 + 9) + 10x(x2 - 9) = (x2 - 9)(x2 + 10x + 9)
Dalej już sobie poradzisz.
1 lut 16:14