no to zaczęły się pochodne :P
Karol: pewnikiem jest to banał ale własnie zaczynam pochodne:
y=xx y'=?
28 sty 00:43
Aneta: exlnx
28 sty 00:51
think: konkretnie
xx = exlnx
a z tej postaci dużo łatwiej policzyć pochodną.
28 sty 00:52
tok: exlnx*(lnx+1)
28 sty 00:54
Karol: jasny gwint skąd wy to bierzecie>
28 sty 00:55
aneta: taki wzor
(fg)'=eglnx
28 sty 00:57
Karol: nie mam go w swoich wzorach... znowu sie doktorkowi zapomniało
28 sty 00:57
aneta: (fg)'=eglnf
28 sty 00:58
aneta: pomyłka mała ten drugi poprawny
28 sty 00:58
aneta: A potem to zlozenie
28 sty 00:59
Trivial:
to wiedza z liceum.

g
f = a
loga(gf) = a
f*logag
28 sty 01:00
Karol: ja w liceum miałem rozszerzoną historię i wos...
28 sty 01:01
Trivial: Nie miałeś logarytmów w liceum? Nie wierzę.
28 sty 01:02
aneta: Wazne ze juz znasz ten wzor
28 sty 01:03
Karol: nie miałem. matematykę miałem podstawową z elementami rozszerzonej ale logarytmów nie było ani
pół. od tygodnia sam nadrabiam zaległości
a taka pochodna:
y=xlnx
28 sty 01:03
AC:
to dlaczego nie poszedłeś na studia humanistyczne np. historię skoro ją wybrałeś w LO?
28 sty 01:08
think: skorzystaj z tego samego myku co dla xx
xlnx = ei tu musisz wykombinować
28 sty 01:08
Karol: wątpie czy dobrze, ale podpierałem sie wzorami:
28 sty 01:20
Karol: a nie wybrałem studiów humanistycznych bo to nuda i nie ma po tym roboty. Dostałem się na prawo
ale to ślepa uliczka dla mnie. Wole policzyć i coś wymyślić przy okazji
28 sty 01:20
AC:
y=elnx * lnx
28 sty 01:23
think: nie bardzo, widzisz chodzi głównie o pewien myk na logarytmie, polega on na tym, że
alogab = b
później potrzebujesz jeszcze tego wzoru, że logabc = clogab
także
xlnx = elnxlnx = elnx*lnx
28 sty 01:24
Karol: zrobiłem tak za pierwszym razem i stwierdziłem ze za szybko

i dalej tego kwadratu nie da się
skrócić?
28 sty 01:29
think: i tym miłym akcentem kończę moją dzisiejszą działalność

dobrej nocy wszystkim

Etunia 
i
kolorowych__
snów
28 sty 01:30
think: Karol nic nie skracaj masz policzyć pochodną
28 sty 01:30
Karol: dobranoc pochodne na noc
28 sty 01:35