przegiecia wykresu funkcji, wypukłosc i wklesłosc
Krzywy: przegiecia wykresu funkcji, wypukłosc i wklesłosc
y = 1/3x3 − x2 + x + 5,
28 sty 00:07
bart: y'=3x
2−2x+1
y"=6x−2
6x−2=0
i nie pamietam teraz jak bylo z tymi wypuklosciami i wkleslosciami, co ma byc >0 a co <0
28 sty 00:09
bart: wypukla dla y"≥0 a wklesla dla y"≤0
28 sty 00:13
think: bart, a propos Twojej niepamięci

a funkcja y = x
2 jest wypukła czy wklęsła i jaki znak ma
druga pochodna
28 sty 00:14
bart: no dobra
28 sty 00:15
bart: juz przypomne sobie o tym jak znowy zapomne
28 sty 00:16
think: no niestety, mam sklerozę, więc jak czegoś zapominam to staram się kojarzyć w inny sposób,
jakoś trzeba sobie radzić z ogromem materiału
28 sty 00:18