matematykaszkolna.pl
Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji Krzywy: Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji: . y = −1/3x3 + x2 + 3x + 2,
28 sty 00:04
bart: y'=−x2+2x+3 i jedziesz
28 sty 00:06
think: najpierw ekstrema... policz pochodną tej funkcji i poszukaj miejsc zerowych tej pochodnej.
28 sty 00:06
bart: dla y'>0 funkcja rosnaca dla y'<0 malejaca dla y=0 wyliczasz ekstrema lokalne
28 sty 00:07
think: no to jedno masz prawie za sobąemotka dzięki bartowi. Teraz pamiętając o tym, że tam gdzie funkcja pochodna przyjmuje wartości dodatnie to funkcja wyjściowa jest rosnąca, natomiast tam gdzie wartości funkcji pochodnej są ujemne to funkcja wyjściowa jest malejąca.
28 sty 00:09
think: no to już jestem zbędna emotka bart Ci wszystko napisał to ja mogę iść wygrzewać kości emotka
28 sty 00:10
bart: ja ciagle myslalem, ze Ty jestes "zbedny"
28 sty 00:17
think: bart nie Ty pierwszy i pewnie nie Ty ostatni emotka przywykłam. Wiesz gdyby ktoś spotkał mnie na ulicy i wziął za faceta, moja duma mogłaby tego nie znieść, ale tutaj gdzie można płeć odgadnąć po końcówkach, których się nie czyta, albo które się złośliwie nie pojawiają, to mnie to średnio obruszaemotka
28 sty 00:21