Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji
Krzywy: Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji: .
y = −1/3x3 + x2 + 3x + 2,
28 sty 00:04
bart: y'=−x
2+2x+3
i jedziesz
28 sty 00:06
think: najpierw ekstrema... policz pochodną tej funkcji i poszukaj miejsc zerowych tej pochodnej.
28 sty 00:06
bart: dla y'>0 funkcja rosnaca
dla y'<0 malejaca
dla y=0 wyliczasz ekstrema lokalne
28 sty 00:07
think: no to jedno masz prawie za sobą

dzięki bartowi.
Teraz pamiętając o tym, że tam gdzie funkcja pochodna przyjmuje wartości dodatnie to funkcja
wyjściowa jest rosnąca, natomiast tam gdzie wartości funkcji pochodnej są ujemne to funkcja
wyjściowa jest malejąca.
28 sty 00:09
think: no to już jestem zbędna

bart Ci wszystko napisał to ja mogę iść wygrzewać kości
28 sty 00:10
bart: ja ciagle myslalem, ze Ty jestes "zbedn
y"
28 sty 00:17
think: bart nie Ty pierwszy i pewnie nie Ty ostatni

przywykłam. Wiesz gdyby ktoś spotkał mnie na
ulicy i wziął za faceta, moja duma mogłaby tego nie znieść, ale tutaj gdzie można płeć
odgadnąć po końcówkach, których się nie czyta, albo które się złośliwie nie pojawiają, to mnie
to średnio obrusza
28 sty 00:21