Z kwadratu wycięto ...
stefan:

Z kwadratu wycięto ośmiokąt o boku 1 jak pokazano na rysunku. Oblicz pole tego ośmiokąta
27 sty 23:45
Trivial:
x − 'pozostałość' boku kwadratu

x
2 + x
2 = 1
2
| | 1 | |
P = (1 + 2x)2 − 4* |
| x2 = (1 + √2)2 − 1 = 1 + 2 + 2√2 − 1 = 2(1 + √2). |
| | 2 | |
Zgadza się?
27 sty 23:50
:): od pola kwadratu odejmujesz pola 4 trojkatow prostakatnych rownoramiennych
27 sty 23:51
bart:

| | 1 | |
z np pitagorasa wiliczamy x: 2x2=1 zal x>0 x= |
| |
| | 4 | |
bok kwadratu 1+2*{1}{4}=1,5
pole kwadratu 1,5
2= 2,25 [j]
2
pole osmiokata (2,25−0,5)[j]
2=1,75{j}
2
27 sty 23:53
bart: jestem mistrzem potegowania i pierwiastkowania

− nie przepisuj
27 sty 23:54
Eta:
27 sty 23:57