kto pomoże
Luuna: ile jest liczb 6 cyfrowych spełniajacych nastepujace warunki: a)wszystkie cyfry są
parzyste? b) wszystkie cyfry są podzielne przez 3? c)wszystkie cyfry są podzielne przez
5
1 lut 15:18
Bogdan:
Będę zadawał Ci pytania, a Ty mi odpowiadaj.
Pytanie 1. Ile jest wszystkich liczb 6-cyfrowych?
Pytanie następne zadam po zobaczeniu Twojej odpowiedzi.
1 lut 15:24
Luuna: 899999
1 lut 15:33
Bogdan:
Nie.
To jest liczba mająca 6 miejsc.
Ile cyfr może znaleźć się na pierwszym miejscu?
Ile cyfr może znaleźć się na drugim, trzecim, czwartym, piątym, szóstym miejscu?
1 lut 15:38
Luuna: 9
1 lut 15:45
Bogdan:
9 na pierwszym miejscu, czyli: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 kub 9 (nie ma zera na pierwszym
miejscu).
A na pozostałych miejscach?
1 lut 15:47
Luuna: no to jeszcze chyba moze byc 0, ale co to ma za znaczenie
1 lut 15:49
Bogdan:
Proszę o wyraźną odpowiedź:
Ile cyfr może znaleźć się na drugim, trzecim, czwartym, piątym, szóstym miejscu?
1 lut 15:52
Luuna: 10
1 lut 15:53
Bogdan:
Jeśli na pierwszym miejscu może stanąć jedna z dziewięciu cyfr, a na każdym z
pozostałych
pięciu miejsc jedna z dziesięciu cyfr, to ile jest liczb 6-cyfrowych?
9 * 10 * 10 * 10 * 10 * 10 = 9 * 105 = 900000.
Można było tę ilość obliczyć prościej.
Najmniejsza liczba 6-cyfrowa to 100000, największa to 999999,
stąd ilość liczb 6-cyfrowych wynosi 999999 - 100000 + 1 = 900000.
Pytanie 2.
Ile jest liczb parzystych wśród wszystkich 900000 liczb 6-cyfrowych?
1 lut 16:01
Bogdan:
Ile jest liczb parzystych wśród wszystkich 900000 liczb 6-cyfrowych?
Trudne pytanie?
1 lut 16:16
xmn:
450 000
1 lut 16:57
Bogdan:
Dobrze.
Pytanie 3.
Jeśli na każdym miejscu są cyfry parzyste, to ile takich cyfr może być na pierwszym
miejscu i na kolejnych miejscach?
1 lut 17:29
xmn:
4 - y cyfry na pierwszym, bo bez zero , tak?
i po 5 cyfr na pozostałych, bo już z zerem
razem 4*5*5*5*5*5= 4*55
1 lut 17:45
Bogdan:
Tak.
Pytanie 4.
Ile jest liczb podzielnych przez 3 wśród wszystkich 900000 liczb 6-cyfrowych,
jeśli podzielna przez 3 jest co trzecia liczba i największą 6-cyfrową liczbą
podzielną przez 3 jest 999999, czy największa 6-cyfrowa liczba.
1 lut 17:50
Bogdan:
wyszło "czy największa 6-cyfrowa liczba", a ma być "czyli największa 6-cyfrowa liczba".
1 lut 18:06
Luuna: a czy mógłby ktos zrobic to zad ze wzoru na wariacje z powtorzeniami


?
1 lut 18:52
ffff: polska
22 wrz 12:26
zal mi was mendy: zal mi was mendy
22 wrz 12:27
Agus2321@wp.pl: Bardzo przydatne wskazówki thx
25 kwi 19:30