geometria:
w kwadrat o boku długości 10cm, wpisano kwadrat KLMN, którego pole stanowi 68% pola kwadratu ABCD. Oblicz długości odcinków, na które dzielą wierzchołki kwadratu KLMN każdy bok kwadratu ABCD odp. / 2cm, 8cm
17 mar 12:38
Jakub:
Pole kwadratu o boku 10cm: P=100cm2
Pole kwadratu KLMN: P=0,68*100cm2=68cm2
Bok kwadratu KLMN to:
a2=68
a=√68
Jak zrobisz rysunek i oznaczysz odcinki na jakie został podzielony większy jako x i 10-x to z twierdzenia Pitagorasa możesz ułożyć równanie:
x2+(10-x)2=(√68)2
Z tego równania oblicz x i to będzie odpowiedź
17 mar 15:04