Sprowadz do najprostszej postaci
Gosia ;): Sprowadz do najprostszej postaci.
a
6 * a
−3
−−−−−−−−−−−−−−−− = gdzie a ≠ O;
a
2
wynik powinnien wyjść taki ; a
Mi nie wychodzi

Proszę o pomoc.
27 sty 23:42
bart: a−3 jest w nawiasie?
27 sty 23:42
Gosia ;): Przepraszam, jest a−3
27 sty 23:44
Gosia ;): a jest do potęgi 3
27 sty 23:44
bart: | a6*a−3 | | a6−3 | | a3 | |
| = |
| = |
| |
| a2 | | a2 | | a2 | |
28 sty 00:01
Gosia ;): Mi wychodzi a do potęgo −3 − a do potęgi −2 = więc to wychodzi a do potęgi − 1 a tak nie może
wyjść
28 sty 00:09
Gosia ;): a do potęgi − 3, żebym na ignorantkę nie wyszła
28 sty 00:09
bart: jest wzor xn*xk=xn+k
a mamy xn*x−k=xn−k
28 sty 00:11
Gosia ;): Ja nie mogę jakie to proste, teraz rozumiem

Po co ja wstawiałam minusy przed. Buk buk xD
cheh
Dzięki.
28 sty 00:18
bart: Sosna sosna xD meh. prosze
28 sty 00:19