maciezr hessego
teresa: macierz hessego
f(x,y)=x3+3xy−15x−12y
ile bedzie f''x,y(x,y) i f''y,x(x,y)?
27 sty 23:13
Jack:
fx' liczysz tak, jakby zmienną był "x" a "y" stałą... i analogicznie dla fy'. Potem jak juz
policzysz fx' to jeszcze raz robisz pochodną tego wyrażenia i dostajesz fxx'.
27 sty 23:15
Trivial:
| δf | |
| (x, y) = 2x3 + 3y − 15. |
| δx | |
Hf =
[ 6x
2 3 ]
[ 3 0 ]
27 sty 23:18
bart: ej, trudne sa te macierze?
27 sty 23:19
Jack:
wiedziałem, że
Trivial się na to rzuci
27 sty 23:20
Trivial:
Jack: Dla mnie to ćwiczenie przed egzaminem.
27 sty 23:21
Trivial:
bart: dosyć trudne.
27 sty 23:21
bart: tak patrze i prubuje skumac, co z czego sie wzielo, ale chyba nie ma co sie glówkowac
27 sty 23:22
Trivial:
Ta akurat była prosta.
27 sty 23:24
Jack:
zauważ tylko co traktuje się jako zmienną, a co jako stałą. Raz zmienną jest "x", a drugim
razem "y".
27 sty 23:25
Trivial: Potem tylko wstawienie do macierzy i nic więcej.
27 sty 23:26
think: bart, jeśli nie miałeś pochodnych to nawet nie próbuj

ogólnie Macierz hessego, potocznie
zwana hesjanem, służy do znajdywania ekstremów funkcji wielu zmiennych, na funkcjach z jedną
zmienną liczymy tylko pochodną po tej zmiennej i w miejscu gdzie zeruje się pochodna
podejrzewamy istnienie ekstremum. Niestety więcej zmiennych, większy problem

liczy się tutaj
pochodne cząstkowe po wszystkich zmiennych, jak będziesz zainteresowany na pewno znajdziesz
coś na ten temat więcej
27 sty 23:26
teresa:
27 sty 23:28
bart: no wlasnie mialem pochodne, ale i tak nie pasuje
(x
3)'≠2x
3
27 sty 23:31
Trivial: to chochlik jest, miało być 3x
2
27 sty 23:33
think: bart, nie pasuje, ale kto powiedział, że Ty się pomyliłeś?
27 sty 23:33
think: niestety chochlik również jest w drugiej pochodnej po x−ie Trivial.
27 sty 23:34
Trivial: Potem już nie było chochlika, patrzyłem na rozwiązanie z błędem.
27 sty 23:35
teresa: f(x,y)=3x2+3xy2−15x−12y
f'x(x,y)=3x2+3y2−15 tak?
f'y(x,y)−6xy−12 tak?
f''x,x(x,y)=6x
f''y,y(x,y)=6x
to teraz mam pytanie jezeli f''x,y(x,y) to stala jest x?
27 sty 23:35
bart: 4 pierwsze linijki juz wiem skad sie wzielY

tak jakby pod x i y podstawiamy na przemian 1 i pochodna
27 sty 23:36
bart: samo 6x
27 sty 23:37
think: teresa,
rozwiąż układ
f'x = 0
f'y = 0
i z tego układu wychodzi punkt/punty podejrzane o bycie ekstremum i jak sprawdzasz czy załóżmy
rozwiązanie (x1, y1) jest min czy max w miejsce x w hesjanie podstawiasz wartość liczbową
jaka Ci wyszła w x1
27 sty 23:39
teresa: chyba 6y
27 sty 23:39
Trivial:
Żeby nie wprowadzać zamieszania poprawię wszystko.
| δf | |
| (x, y) = 3x2 + 3y − 15. |
| δx | |
Hf = [ 6x 3 ]
[ 3 0 ]
27 sty 23:44
teresa: dz za pomoc,padam, ide spac
pa pa
27 sty 23:52