matematykaszkolna.pl
Dowody maturzystka: Witam, mam pewien problem. Mianowicie: radze sobie z dowodami algebraicznymi ale nie radze sobie kompletnie z dowodami geometrycznymi. Nie wiem od czego mam zacząć i na jakiej podstawie. Więc prosiłabym o jakieś wskazówki od czego zacząć aby rozumieć tego typu dowody. Z góry dziękuje za pomoc emotka
27 sty 22:59
maturzystka: Help me!emotka
27 sty 23:09
Trivial: Wynotuj sobie wszystkie podstawowe zależności geometryczne (albo się ich naucz). Potem szukaj ich po kolei w zależności od sytuacji. emotka Szukaj szczególnie: 1. Trójkątów podobnych. 2. Kątów opartych na tym samym łuku. 3. Zależności na okręgach wpisanych i opisanych.
27 sty 23:12
maturzystka: A mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/2438.html jest korzystanie z twierdzenia Talesa? Bo za bardzo tego nie rozumiem.
27 sty 23:17
Trivial: Bo akurat jest tutaj dobre. emotka Nie ma schematów. Liczy się spostrzegawczość. Czasem właśnie dobrze jest przedłużać boki, aż się spotkają, aby dojść do pewnych zależności.
27 sty 23:20
maturzystka: Ale dlaczego? Jest jakaś reguła Twierdzenia Talesa która mówi o tym? emotka
27 sty 23:21
Trivial: Na tamtej stronie jest wszystko dobrze wyjaśnione. emotka
27 sty 23:25
maturzystka: Znasz może jakieś zbiory zadan gdzie są takie dowody geometryczne?
27 sty 23:29
Trivial: Nie, ale polecam zbiory Pazdro i Kiełbasy.
27 sty 23:30
maturzystka: Kiełbasę już mam emotka Lecz tam nie ma zbyt duæo dowodów emotka A pazdro to chyba arkusze.
27 sty 23:31
Kejti: dowodów jej się zachciało.. życie Ci niemiłe? to najgorsze co może być..
27 sty 23:32
maturzystka: Wiem emotka ale zawsze na maturze jest, więc trzeba się i z tego przygotować emotka
27 sty 23:36
Trivial: Rozwiąż milion zadań z geometrii. Od razu będziesz wiedziała jak dowodzić.
27 sty 23:38
maturzystka: Nie głupi pomysł, dzięki emotka
27 sty 23:41