Wyznacz ekstrema
Tyna: f(x)= xe−1/x
27 sty 22:43
Tyna: help
27 sty 22:48
Jack:
policz pochodną.
27 sty 22:49
Tyna: tylko ze wlasnie dziwne liczby mi wychodza
27 sty 22:53
Jack:
a jakie?
27 sty 22:55
Tyna: f'(x)= xe'−1/x
= 1/x x e'
= lim x e'
ale mam tez druga metode (xe −1/x0'= x' * e −1/x = x * ( e −1/x)'
= 1* e −1/x + x * e −1/x * (−1/x)'
= e −1/x + x * e −1/x * (− 1' * x − 1 * x'/x2)
= e −1/x + x * e −1/x * (− o−1*1/x2)
=e −1/x + x * e −1/x * (2/x2)
27 sty 23:02
Jack:
(xe−1/x)'=e−1/x+x*e−1/x*(−1)*(−1)*x−2=e−1/x(1+1x)
27 sty 23:11
Jack:
(xe−1/x)'=e−1/x+x*e−1/x*(−1)*(−1)*x−2=e−1/x(1+1x)
27 sty 23:11