Wielomiany proszę o pomoc
wrobelek27: Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian P(x)=x3+52−x−5 jest równe R(x)=x2+2x−4
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez x2−1
27 sty 22:32
Jack:
zauważ, że P(x)=(x2−1)(x+5).
27 sty 22:37
wrobelek27: A skad sie wzielo x+5?
27 sty 22:45
think: P(x) = x3 + 5x2 − x − 5 = x2(x + 5) − 1(x + 5) = (x + 5)(x2 − 1)
W(x) = Q(x)*(x + 5)(x2 − 1) + R(x)
reszta z dzielenia W(x) przez x2 − 1 to po prostu reszta z dzielenia R(x) przez ten wielomian,
bo P(x) dzieli się przez niego bez reszty.
27 sty 22:48
Jack:
Ja miałem taki pomysł:
Jak już wiemy że, W(x) można zapisać:
W(x) = Q(x)*(x + 5)(x2 − 1) + x2+2x−4
to liczymy W(1), W(−1), dzięki czemu można będzie wyznaczyc resztą W(x)=Z(x)*(x2−1)+ax+b
27 sty 23:44