geometria analityczna
Asia: podane są 3 punkty :
A=(6,6)
B=(2,8)
C=(10,10)
4.zad napisz równanie prostej równoległej do prostej przechodzącej przez punkt B
5 zad. napisz równanie prostej równoległej do prostej przechodzącej przez punkt C
pomoże ktoś?
27 sty 22:29
Asia: proszę o pomoc!
27 sty 22:37
Asia: :(
27 sty 22:43
krkk: ta prosta przechodzi przez 2 punkty A i B, pozniej przez A i C? Bo z tresci niewiele wynika.
27 sty 22:54
Asia: tak przechodzi przez A i B potrzebne C
przechodzi przez A i C potrzebne B ..
27 sty 23:03
krkk: Korzystamy z tego wzoru:
y−y
1=
y2−y1x2−x1*(x−x
1)
gdzie x1,y1 to wspolrzedne punktu pierwszego, a x2,y2 punktu drugiego.
Cale zadanie sprowadza sie do wstawienia wspolrzednych do wzoru i policzenia
27 sty 23:12
krkk: Tym sposobem wyznaczamy prosta przechodzaca przez punkty A i B.
Następnie z otrzymanego wzoru postaci y=ax+b odczytujemy współrzędną kierunkową a.
Mając punkt C(10,10) podstawiamy jego współrzędne, oraz tą kierunkową którą otrzymaliśmy
wcześniej do wzoru y=ax+b, czyli 10=a*10+b. Obliczamy b. Następnie mając a i b budujemy wzór
prostej równoległej do prostej AB przechodzącej przez C, czyli: y=a(wyliczone)x+b(wyliczone)
27 sty 23:17
Asia: Dziękuję !

**
27 sty 23:52