matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
michal:
Niech α, β, γ będą kątami wewnętrznymi Δ. Udowodnij ,że γ =90 ⇔
sinα + sinβ
cosα + cosβ
= sinγ
27 sty 22:26
Godzio:
sinα + sinβ
= sinγ
cosα + cosβ
korzystam ze wzorów:
α + β
α − β
sinα + sinβ = 2sin
* cos
2
2
α + β
α − β
cosα + cosβ = 2cos
* cos
2
2
sinα + sinβ
α + β
sin
2
=
=
cosα + cosβ
α + β
cos
2
180 − γ
sin(
)
2
γ
γ
=
= tg(90 −
) = ctg(
)
180 − γ
cos(
)
2
2
2
γ
sinγ = ctg(
)
2
Teraz wykaż że to zachodzi tylko dla γ = 90
o
γ
2ctg(
)
2
Podpowiedź: sinγ =
γ
1 + ctg
2
(
)
2
27 sty 22:36