pomocy
Crank: Eta POMOCY


znajdz liczbe doskonala, ktora jest podzielna przez 4 i ma dokladnie 6 dzielnikow mam cos
takiego, ale nie wiem czy to dobry zapis n= n+1+2+4... i tyle
27 sty 22:22
27 sty 22:38
Eta:
Jak widzisz nikt jeszcze takiej nie odkrył

może ma mieć dokładnie;
5 dzielników?
28 = 1+2+4+7+14
27 sty 22:46
Trivial: Ona ma mieć 6 dzielników (tylko 5 z nich jest właściwych).
27 sty 22:53
Eta:
to podaj
Trivial ten szósty dzielnik
27 sty 22:55
Trivial: 28.
27 sty 22:59
Eta:
nieee

...... bo liczba doskonała ma być mniejsza od swego dzielnika
27 sty 23:12
Trivial: Ale 28 jest dzielnikiem liczby 28.
27 sty 23:13
Trivial: Nie wchodzi ona do sumy dzielników, ale dzielnikiem jest.
27 sty 23:13
Eta:
No chyba,że tak to należy rozumieć

Zwracam nadszarpnięty honor
27 sty 23:17
27 sty 23:21
27 sty 23:23
27 sty 23:28
27 sty 23:41
bart: czemu 10 jest liczba doskonała? "Liczbę nazywamy doskonałą, jeśli jest sumą swych (mniejszych
od niej samej, rzecz jasna) podzielników (czyli liczb przez które dzieli się bez reszty). Na
przykład podzielnikami 10 są 1, 2 i 5. "
1+2+5=8 !

taki zbieg okolicznosci, bo dzisiaj w szkole tez wlasnie o tym czytalem
27 sty 23:46
bart: w sumie to to chyba jest tylko przyklad, co to sa dzielniki

nevermind
27 sty 23:47
Trivial: bart: na marginesie zaliczyłem fizykę
27 sty 23:47
bart: ooo! gratuluje

ja narazie musze zaczac powtarzac do maturki
27 sty 23:56
Trivial:
27 sty 23:58
bart: po wynikach wychodzi na to, ze musze zaczaac od polskiego
27 sty 23:59
Trivial: Ja obawiam się trochę egzaminu z fizyki, jako, że będzie pewnie w stu procentach teoretyczny.
:s Nie wiem co mam o tym myśleć.
28 sty 00:00
bart: no niech jeszcze czyt. ze zrozumieniem zrobią

wkurza mnie teoria na maturach z fizyki
28 sty 00:02