własności funkcji
ola: pomożecie mi bo mam taką funkcje x
2-2x+1 i muszę omówić własności funkcji zrobić wykres
i napisać postać kanoniczną i iloczynową funkcji


ale jak obliczam p=-b/2a
p=2/2
p=1
a zaś delta =4-4*1*1=0
i nie wiem co dalej jak mam delte o co powinnam dalej zrobić


? bo przeciez q wyjdzie
mi 0 i troche to dla mnie jest dziwne
1 lut 14:14
Bogdan:
Dzień dobry.
Zauważ, że x2 - 2x + 1 można korzystając z wzoru skróconego mnożenia
zapisać (x - 1)2.
A więc:
postać ogólna f(x) = x2 - 2x + 1
postać kanoniczna f(x) = (x - 1)2, p = 1, q = 0
postać iloczynowa f(x) = (x - 1)2, xo = 1 jest jeden pierwiastek podwójny.
Wierzchołek paraboli W = (1, 0), współrzędna xw wierzchołka pokrywa się
z miejscem zerowym xo
1 lut 14:23
weronika: A MÓGŁBYŚ MI NARYSOWAĆ WYKRES JEŚLI MOŻESZ TO BYM SIĘ PRZYJRZAŁA JAK TY TO NARYSOWAŁEŚ
1 lut 14:28
Bogdan:
Sama narysuj opierając się o informacje dotyczące wierzchołka i wzoru paraboli.
1 lut 14:40
OLA: juz narysowałam dzięki
1 lut 14:42