jak rozwiazac calke?
teresa: ∫cos2x=
27 sty 21:46
teresa: ∫cosx*cosx=cosx*sinx+∫sin2x
jak scalkowac sin2x?
27 sty 21:49
teresa:
27 sty 21:50
teresa: teresa: ∫cosx*cosx=cosx*sinx+∫sin2x jak scalkowac sin2x?
27 sty 21:51
Grześ: spróbuj znów przez częsci i uzyskasz taka całkę jak na początku, więc przeniesiesz ją na lewo i
podzielisz przez dwa
27 sty 21:51
Grześ: niee tak.. cofam słowa.. jest inny sposób. Zaraz napiszę
27 sty 21:55
AC:
∫cos
2xdx = cosxsinx +∫(1−cos
2x)dx
2∫cos
2xdx=cosxsinx + x
| | cosxsinx + x | |
∫cos2xdx = |
| |
| | 2 | |
27 sty 21:58
Trivial:
Niech a = e
ix
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x = ( |
| (a + a−1))2 = |
| (a2 + 2 + a−2) = |
| (a2 + a−2) + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | sin2x | | x | |
∫cos2xdx = |
| + |
| + c. |
| | 4 | | 2 | |
27 sty 21:58
Grześ: ∫ cos
2x dx = sinxcosx + ∫ sin
2x dx
∫ sin
2x dx = ∫ (1−cos
2x) dx = ∫ 1 dx − ∫ cos
2x dx
Podstawiamy do pierwszego równania:
∫ cos
2x dx = sinxcosx + ∫ 1 dx − ∫ cos
2x dx
Przenosimy z prawej strony całkę na lewo:
2 ∫ cos
2x dx = sinxcosx + ∫ 1 dx
Teraz tylko policzyć w "pamięci" ∫ 1 dx = x, więc:
2 ∫ cos
2x dx = sinxcosx + x /: 2
| | sinxcosx + x | |
∫ cos2x dx = |
| + C   |
| | 2 | |
27 sty 21:58
Godzio:
Podam jeszcze jeden sposób, wystarczy znać tożsamość.
| | 1 + cos2x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| x + |
| sin2x + C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 − cos2x | |
podobnie z sin2x = |
| |
| | 2 | |
27 sty 22:00
teresa: sprytne i teraz prost dz
27 sty 22:27