procenty
Pablo: Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania z maturalnego zbioru Andrzeja Kiełbasy:
(2.61.)
Otóż mam podany PKB z roku 1994 ( 5,2%) 1995 (7,0%) 1996 ( 6,0%). O ile procent PKB w
1996 roku był wyższy od PKB w 1994 roku? Prawidłowa odpowiedź o 13,42%. Jak do tego
dojść? Będę wdzięczny za pomoc.
1 lut 13:37
coco: W/g mnie odp: 13,33%
bo różnica w procentach między 1996 a 1994 wynosi;
0,8 pp (pp --- punkty procentowe
więc;
( 0,8/ 6)*100% = 13,33%
1 lut 16:55
Bogdan:
7 = 5,2 * (1 + p1/100) stąd 1 + p1/100 = 7/5,2 oraz
6 = 7 * (1 + p2/100) stąd 1 + p2/100 = 6/7
6 = 5,2 * (1 + p1/100) * (1 + p2/100) = 5,2 * (7/5,2) * (6/7) = 5,2 * 6/5,2 =
= 5,2 * 1,1538 = 5,2 * 115,38% = 5,2 * 100% + 5,2 * 15,38%
Odp. PKB w 1996 r. był wyższy od PKB w 1994 r. o 15,38%
Sprawdzenie: 5,2 * 1,1538 = 5,99976 ≈ 6
1 lut 17:23