Ostrosłup
Magda: Dany jest ostrosłup o wysokości h. W jakiej odległości od wierzchołka należy go przeciąć
płaszczyzną równoległą do podstawy, aby podzielić ostrosłup na dwie części o
równych objętościach.
27 sty 21:17
Godzio:
| a | | h − H | | b(h − H) | |
| = |
| ⇒ ah = b(h − H) ⇒ a = |
| |
| b | | h | | h | |
| | H | |
Vostrosłupa ściętego = |
| (P1 + P2 + √P1*P2) |
| | 3 | |
Gdzie P
1 i P
2 to pola podstaw, H to wysokość ostrosłupa ściętego
| | H | | H | | b2(h − H)2 | | b2(h − H) | |
V = |
| (b2 + a2 + ab) = |
| (b2 + |
| + |
| ) |
| | 3 | | 3 | | h2 | | h | |
| | 1 | | 1 | | b2(h − H)3 | |
Vmałego ostrosłupa = |
| a2 * (h − H) = |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | h2 | |
Szukane jest (h − H)
| H | | b2(h − H)2 | | b2(h − H) | | 1 | | b2(h − H)3 | |
| (b2 + |
| + |
| ) = |
| * |
| |
| 3 | | h2 | | h | | 3 | | h2 | |
| | (h − H)2 | | h − H | | (h − H)3 | |
H(1 + |
| + |
| ) = |
| / * h2 |
| | h2 | | h | | h2 | |
H(h
2 + (h − H)
2 + h(h − H) ) = (h − H)
3 h − H = t ⇒ H = h − t
(h − t)(t
2 + t * h + h
2) = t
3
h
3 − t
3 = t
3
2t
3 = h
3
27 sty 21:31
kamilek: dzięki, spróbuje to zrozumieć
27 sty 21:34
Godzio:
Dodam, że to co na początku jest wynika z podobieństwa tych ostrosłupów
27 sty 21:39
Godzio: Wiesz co ? Nie patrz na to rozwiązanie bo ja sobie przeczytałem że to jest ostrosłup prawidłowy
czworokątny

Zaraz Ci napiszę uogólnione
27 sty 21:40
Godzio:
| | H | |
V = |
| (P1 + P2 + √P1P2) |
| | 3 | |
| | P1 | |
Z podobieństwa wynika że |
| = √hh − H ⇒ P1 = √hh − H * P2 |
| | P2 | |
| 1 | | H | |
| * P2 (h − H) = |
| (P1 + P2 + √P1P2) |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | H | |
| * P2 (h − H) = |
| (P1 + P2 + √hh − H * P22) |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | H | | 3 | |
| * P2 (h − H) = |
| (P1 + P2 + P2√hh − H) / * |
| |
| 3 | | 3 | | P2 | |
| | P1 | |
h − H = H( |
| + 1 + √hh − H) |
| | P2 | |
h − H = H(
√hh − H + 1 +
√hh − H) / *
√h − H
(h − H)
3/2 = H(2
√h +
√h − H)
√h − H = t ⇒ H = h − t
2
t
3 = (h − t
2)(2
√h + t)
t
3 = 2h
√h + ht − 2
√ht
2 − t
3
2t
3 + 2
√ht
2 − ht − 2h
√h = 0
2t
2(t +
√h) − h(t +
√h) = 0
(t +
√h)(2t
2 − h) = 0
(t +
√h)(
√2t −
√h)(
√2t +
√h) = 0 i t > 0
| | √h | | √h | |
t = −√h − opada lub t = |
| lub t = − |
| − odpada |
| | √2 | | √2 | |
27 sty 21:57